Tort orzechowy




  • konto usunięte




Tort orzechowy jest dla mnie najlepszym tortem na wigilię i chce Wam właśnie napisać przepis na to wspaniałe ciasto. Ma niezwykły smak i do tego te orzechy bajka! No to do roboty.

Ciasto:
-40dag maki,
-2 jaja,
-20 dag cukru,
-łyżeczka wody,
15 dag miodu.

Masa:
-20dag zmielonych orzechów,
-15 dag cukru pudru,
-szklanka śmietany,
-łyżka masła,
-cukier waniliowy

Polewa:
-pół kostki masła lub margaryny
-pół szklanki cukru
-3 łyżki wody
-2 łyżki kakao

Dekoracja:
-orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy upiec z niego trzy krążki. Składniki masy włożyć do rondelka i zagotować mieszając. Odstawić z ognia i krótko ucierać. Gdy masa przestygnie, przełożyć nią upieczone poprzedniego dnia krążki tortu. Składniki polewy również włożyć do rondelka i gotować 5 min mieszając. Kiedy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć, oblać nią tort i udekorować kawałkami orzechów włoskich. Życzę smacznego!!









 


4
Oceń
(5 głosów)

 

Tort orzechowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł