Wigilijna zupa migdałowa


Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:
-250 g migdałów
-kilka gorzkich migdałów
-1 litr tłustego mleka
- cynamon
-3 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-3 łyżki rodzynków
-100 g ryżu (1 torebka)
-łyżka masła
-sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie , odcedzić , wymieszać z łyżką masła. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmielić w maszynce lub utłuc w moździerzu , podlewając odrobiną wody, aby nie utworzył się olej. Migdałową papkę rozprowadzić gorącym mlekiem, wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , cynamonem i dobrze wymytymi rodzynkami oraz ryżem. Tę smaczną zupę można śmiało podać na stół wigilijny.

Smacznego!!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Wigilijna zupa migdałowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł