Barszcz czerwony z uszkami


Wigilijny Barszcz Czerwony Z Uszkami - Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie . Poniżej przedstawię przepis na barszcz który gości na moim wigilijnym stole od wielu pokoleń. Składniki dobarszczu: 2 kg buraków ćwikłowych
25 dag włoszczyzny
dwie garści suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kilka ziaren jałowca, goździki, min. 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
 ocet lub sok z cytryny (osobiście używam soku z cytryny), zagęszczony sok z wiśni najlepszy będzie własnej roboty
łyżka stołowa masła
Sposób przygotowania : Buraczki myjemy obieramy i kroimy w cieniutkie pasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach , przekładamy do garnka w którym mamy zamiar przyrządzić potrawę ,zalewamy zimną wodą na całą noc. Grzyby myjemy zalewamy zimna wodą ,odstawiamy na minimum 3-4 godziny ,pokrojone gotujemy w tej samej wodzie w której były moczone . Miedzy czasie na małym ogniu gotujemy wcześniej przygotowane buraki z dodatkiem włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka) dodając liść laurowy ,ziele angielskie, majeranek , jałowca, goździki , czosnek . ( ja wszystkiego daje obficie lubię intensywny aromat i smak ).Gdy buraki z włoszczyzną zmiękną przecedzamy przez sito z drobnym oczkiem . Dodajemy grzyby wraz z wywarem , sok z cytryny lub ocet , rozpuszczamy w barszczu łyżeczkę masła .Doprawiamy według gustu solą pieprzem i ewentualnie cukrem gdy by barszcz wyszedł zbyt kwaśny. Zamiennikiem może być sok wiśniowy który ja stosuje, barszcz nabiera intensywniejszego koloru i fajnego posmaczku.(pamiętajmy by nie przesadzić) . Zagotowujemy byle by tylko nie przegotować barszczu straci kolor. I gotowe życzę smacznego. . Składniki na uszka:
 20 dkg grzybów suszonych (osobiście używam świeżych ,uszka przygotowuje wcześniej i mrożę)
 2-3 cebule
 2 łyżki stołowe bułki tartej
 2 łyżki oliwy
 2 łyżki śmietany
sól, pieprz, ząbek czosnku
Sposób przygotowania farszu: Suszone grzyby szykujemy wcześniej jak do barszczy po ugotowaniu siekamy lub mielimy w maszynce. Grzyby świeże kroimy i dusimy na patelni lub w rondelku pod przykryciem lekko osolone. Po ostudzeniu również drobno siekamy. Cebulę kroimy drobno i wysypujemy na rozgrzaną patelnię. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć dodajemy oliwę i dusimy na jasnozłoty kolor. Dodajemy grzyby i śmietanę. Mieszamy i dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy bułkę tartą. Gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy trochę wywaru z grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i czosnkiem . Ciasta do farszu opisywać nie będę strata czasu ja robię identyczne jak na pierogi . Życzę wszystkim smacznego :-)

 


3
Oceń
(11 głosów)

 

Barszcz czerwony z uszkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł