Wigilijny barszcz


Barszcz czerwony kwaszony Czas trwania: ok. 30min Poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 1 marchew
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- 3 duże buraki ćwikłowe
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 3 ząbki czosnku
- 2l wody
- cukier
- sól i pieprz
- 2 kromki ciemnego pieczywa na zakwasie

To zaczynamy!

Warzywa myjemy i obieramy. Czosnek kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy i dodajemy do smaku sól i cukier, a następnie studzimy. Warzywa wkładamy do garnka, wsypujemy kminek. Na wierzchu układamy ciemne pieczywo. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną wodą. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie na wierzchu kiszonki pojawi się kożuch, który trzeba delikatnie zdjąć, a barszcz przecedzić. Teoretycznie zupa jest gotowa. Można ją jeść na zimno bądź wykorzystać jako bazę do wystawnego wigilijnego barszczu, a i jeszcze ulubiony dodatek, np. uszka lub makaron. Smacznego!!

 


4.2
Oceń
(5 głosów)

 

Wigilijny barszcz - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł