Zielone śledzie w sosie pikantnym




  • konto usunięte




Zielone śledzie w sosie pikantnym

Składniki(4 porcje):
8-10 śledzi niesolonych, tzw.zielonych;
2 marchewki;
korzeń pietruszki;
1/2 średniej wielkości selera;
biała część pora;
2 duże cebule;
puszka zielonego groszku konserwowego;
1/2 szklanki oliwy lub oleju;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
2 łyżki keczupu;
sól;
pieprz;
szczypta pieprzu cayenne;
szczypta gałki muszkatołowej;
kilka ziaren ziela angielskiego;
liść laurowy;
mąka do panierowania śledzi;

Sposób przygotowania:
1).Umyte śledzie filetujemy, odcinamy łby, posypujemy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.
2).Sos: Na 1/2 oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami jarzyny, pokrojony w cienkie krążki por. Składniki przez chwilę zasmażamy, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy, często mieszając. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny, ale niezbyt ostry smak.
3).Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni, na gorącej smażymy obtoczone w mące filety. Gdy się zrumienią z obu stron, przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy gorącym sosem i na kilka minut wstawiamy do wygrzanego piekarnika lub, szczelnie przykryte, trzymamy na najmniejszym ogniu.
4).Podajemy z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(11 głosów)

 

Zielone śledzie w sosie pikantnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł