Zielone śledzie panierowane


Zielone śledzie panierowane

Składniki(8 porcji):
8 świeżych, nieosolonych śledzi;
4 duże cebule;
oliwa lub olej;
sól;
pieprz;
szczypta przyprawy zielonej;
mąka;
jajka i tarta bułka do panierowania;

Sposób przygotowania:
1).Odfiletowane, pozbawione głów śledzie obsuszamy, posypujemy przyprawami i układamy w kamiennym ganku, przekładając pokrojonymi w grube krążki plasterkami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce (można do następnego dnia).
2).Na godzine przed planowanym podaniem potrawy wyjmujemy filety z cebuli, obsuszamy, panierujemy w mace, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na gorącym, tzw.głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek i stawiamy w ciepłym miejscu.
3).Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy z obu stron krążki cebuli (te, którymi filety były przełożone). Okładamy nimi filety, całość lekko oprószamy przyprawą ziołową lub posypujemy zieleniną.
4).Podajemy z ziemniakami oraz z surówką z selera z jabłkiem i orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Zielone śledzie panierowane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł