Zielone śledzie ze świeżymi grzybami.


Zielone śledzie ze świeżymi grzybami

Składniki(4 porcje):
litrowy słoik świeżych grzybów (kapelusze);
8 świeżych, niesolonych śledzi;
3 cebule;
szklanka śmietany;
łyżka masła do zasmażania grzybów;
oliwa lub olej;
sól;
pieprz;
mąka krupczatka do panierowania;

Sposób przygotowania:
1).Na maśle zasmażamy posiekaną cebulę, gdy się zaszkli, dodajemy wcześniej oczyszczone, pokrojone w drobne cząstki grzyby i mieszając dusimy do miękkości. Gdy trzeba, podlewamy grzyby od czasu do czasu łyżką wody, by nie przywarły do dna naczynia.
2).Odfiletowane, pozbawione łbów śledzie, po dokładnym umyciu i obsuszeniu, posypujemy przyprawami, panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
3).Usmażone przekładamy do szerokiego, płaskiego rondla, na nie wkładamy miękkie grzyby, posypujemy niewielką ilością przypraw, całość zalewamy lekko spienioną śmietaną. Rondel szczelnie przykrywamy i stawiamy na 10 minut na najmniejszym ogniu.
4).Podajemy z ziemniakami z wody, obficie posypanymi zieleniną oraz z sezonową, delikatną w smaku surówką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.2
Oceń
(10 głosów)

 

Zielone śledzie ze świeżymi grzybami. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł