śledzie marynowane zielone


Zielone śledzie marynowane

Składniki(8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
1 kg świeżych tzw.zielonych śledzi;
4 duże cebule;
0,5 l marynowanych grzybów (mogą być pieczarki);
oliwa lub olej;
przyprawy;
CZĘŚĆ II (Zalewa)
2 szklanki octu;
2 szklanki wody;
2 stołowe łyżki cukru;
2 płaskie łyżki soli;
kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego;
kilka goździków;
3 liście laurowe;
kilka ziaren kolendry;
kilka ziaren gorczycy;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
1).Śledzie myjemy, czyścimy, filetujemy, zostawiają skórę, układamy w wysokim słoju lub kamiennym gamku, zalewamy wychłodzona zalewą, którą później wykonamy. Odstawiamy w zimne miejsce na 24 godziny.
2).Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy., kroimy w zgrabne dzwonki, ponownie układamy w słoju w następujący sposób: od spodu warstwa pokrojonej w piórka cebuli, kawałki śledzi, posiekane grzyby, warstwa cebuli. Każdą warstwę posypujemy grubo utłuczonym pieprzem i szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwą powinna być cebula.
3).Całość zalewamy oliwą., lekko podważając poszczególne warstwy, by dotarła do każdego miejsca. Przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu. Śledzie są doskonałe już następnego dnia, ale gdy są przechowywane w chłodnym miejscu, bez dostępu powietrza, można je trzymać przez tydzień.
CZĘŚĆ II (Zalewa)
Składniki zalewy zagotowujemy, naczynie szczelnie przykrywamy, odstawiamy do wychłodzenia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

śledzie marynowane zielone - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł