Żoliborska kapusta wigilijna


Żoliborska kapusta wigilijna

Składniki:
-1 kg kiszonej kapusty
-1 kg pieczarek
-1/2 szklanki białego wina
-sok z 1/2 cytryny
-2-3 duże cebule
-1-2 listki laurowe
-pieprz
-ziele angielskie
-jałowiec
-sól
-cukier
-1/2 szklanki oliwy
-łyżeczka przyprawy typu wegeta


Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić , osuszyć i drobno poszatkować. Zalać białym winem i sokiem z cytryny (można użyć samego soku).
Dobrze wymieszać , odstawić na 10-15 min. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki i razem z winem dusić na małym ogniu ok. 10 min.
Kiszoną kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją uprzednio przelać na cedzaku gorącą wodą) i dodać do kapusty i pieczarek. Przyprawić i dusić kapustę, tym będzie smaczniejsza. Na noc najlepiej wystawic ją na balkon lub wstawić do lodówki, znacznie poprawi to smak potrawy.

Smacznego !!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Żoliborska kapusta wigilijna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł