Zupa krem z pieczarek.


Zupa krem z pieczarek (według cioci Godziszewskiej)

Składniki(10 porcji):
70 dag małych, zamkniętych pieczarek;
duża cebula;
2 l esencjonalnego rosołu z kurczaka;
łyżka mąki ziemniaczanej;
3 łyżki mleka;
szklanka śmietany kremowej;
posiekana natka pietruszki;

Sposób przygotowania:
1).Podzielona na części cebulę rozbijamy w malakserze, gdy trzeba przecieramy dodatkowo przez sito, zasmażamy na maśle. Gdy się zeszkli wrzucamy dokładnie umyte, małe pieczarki (większe należy przeciąć na połowę) i często mieszając zasmażamy (grzyby nie powinny się zbyt mocno zrumienić, tylko nabrać lekko złocistej barwy), zalewamy 2 szklankami rosołu.
2).Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. W czasie gotowania gdy trzeba, lekko doprawiamy, dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem i ponownie zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia łączymy z ubitą śmietaną.
3).Krem podajemy gorący, delikatnie oprószony posiekaną natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

Zupa krem z pieczarek. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł