Kulki proteinowe domowym sposobem

/ 6 komentarzy

Postanowiłem opisać wam jak zrobić kulki proteinowe domowym sposobem.
Do tego będą nam potrzebne:
-Mąka pszenna i kukurydziana,
-Kasza manna
-Aromaty te ze sklepowych półek do ciast (ja wybrałem waniliowy)
-jaja
-olej (najlepiej słonecznikowy)
oraz roler (koszt około 30 zł) można też formować kulki ręcznie ale ja polecam do tego formę,
A więc zaczynamy:
1. Przygotowujemy 2 duże miski,
2. Do jednej wbijamy 10 jaj, 5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego oraz 10 ml aromatu waniliowego,
3.Do drugiej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie w takich proporcjach (na 1kg czystego miksu):
-kasza manna 300g (jeżeli dysponuje ktoś zanętą na karpiowate może spokojnie zamienić te produkty)
-mąka kuku 350g
-maka pszenna 350g
4. Do produktów płynnych wsypujemy stopniowo składniki sypkie cały czas mieszając,
5. Ciasto ugniatamy do momentu powstania gęstej, nie klejącej się masy i wkładamy na 15 minut do lodówki,
6. Po wyciągnięciu jej z lodówki rolujemy ją dolną częścią rolera na podłużne paski,
7. Gotowe ruloniki kładziemy na roler i rolujemy kulki,
8. Ustawiamy garnek na ogniu i czekamy aż się zagotuje woda, wtedy układamy na nim sitko,
9. Na sitko wsypujemy nasze kulaski i parujemy przez około 5-10 minut gdyż wszystko zależy też od rozmiarów kulek np. 16mm-5 min, 18mm-6 min, 20mm-8 min, 30mm -nawet 20 minut ( w moim przypadku w zupełności wystarcza 10 minut ale trzeba sprawdzać czy wnętrze kulki nie jest surowe),
10. Wyparowane kuliki kładziemy na ręcznik kuchenny i odsączamy, następnie suszymy przez około 5 dni w miejscu bez dostępu światła, ja osobiście robię to w piwnicy na specjalnie przygotowanym do tego sicie.

 


4.1
Oceń
(18 głosów)

 

Kulki proteinowe domowym sposobem - opinie i komentarze

JKarpJKarp
0
To przepis na kluski śląskie węglowodanowe ;-)a nie kulki proteinowe. Gdzie tu są proteiny?Bez oceny. (2013-10-23 13:11)
MonsterFishPolskaMonsterFishPolska
0
JKarp oczywiście że wiem że nie są ta "najprawdziwsze" kulki proteinowe, ale przepis dotyczy najprostszej kuleczki na którą może skusić się karp, a rolę atraktora zapewnia tutaj aromat waniliowy. Następny przepis będzie dotyczył kulek proteinowych pełną parą. (2013-10-23 16:06)
JKarpJKarp
0
Nie chodzi o prawdziwe czy nie prawdziwe kulki. Takich przepisów jest dużo. Masz przepis i zrób sobie kulek z tego: nectarblend - 20% mąka kukurydziana - 15% mąka sojowa odtł. - 15% birdfood mielony - 10% mąka sojowa ptł. - 10% serwatka w proszku - 8% grys arachidowy - 8% izolat sojowy - 5% gluten pszenny - 5% drożdże piwne - 5% Flavoury raczej słodkie, owocowe lub miks rybno-owocowy. Oczywiście można zmniejszyć procentowo zawartość mączek sojowych i dodać mączek squidowych lub krylowych. Można kombinować do woli :-) (2013-10-23 16:48)
loko9099loko9099
0
fak kulki z tego wyjda lipa straszna, weglowodany same maka kukurydziana 8% bialko, 2%tluszczu, 75 weglowodany, maka pszenna 10% bialka, 1,5% tluszczu, 75% weglowodany. jak bys tam dodal mleka w proszku, kazeinian, gluten przenny, maka sojowa, albuminy, maki ryzowej itp to owszem, zamieni ci sie to w proteiny. MONSTER jeszcze troche przed toba nauki komponowania mixow, dobierania skladnikow i bilansowania zawartosci bialek, tluszczy, weglowodanow itp (2013-10-26 10:12)
MonsterFishPolskaMonsterFishPolska
0
loko9099- czytałeś wcześniejszy komentarz ? Jeśli nie to ci go zacytuję "JKarp oczywiście że wiem że nie są ta "najprawdziwsze" kulki proteinowe, ale przepis dotyczy najprostszej kuleczki na którą może skusić się karp, a rolę atraktora zapewnia tutaj aromat waniliowy. Następny przepis będzie dotyczył kulek proteinowych pełną parą" Wiem jak skomponować w miarę dobre kulki, a to jest najprostszy sposób (2013-10-26 14:15)
PatrykMalinowskiPatrykMalinowski
0
Dzisiaj zrobiłem i się suszą zobaczymy co z tego wyjdzie. (2019-07-03 21:58)

skomentuj ten artykuł